Indigo 3000R Signature Series är en helt unik bil som byggs i 10 stycken exemplar. Klassiska sportbilsegenskaper med sköna tidlösa linjer i kombination med prestanda och komfort, en bil att njuta av som ger dig glädje och som berör dina sinnen. Varje Indigo 3000R är byggd för hand med kvalitet och omsorg av vårt dedikerade team. Det är vårt ansvar att den Indigo 3000R du valt blir en helhetsupplevelse för lång tid framåt.

Vår vision

Att var det naturliga valet av accessoar som uttrycker sin ägares livsstil

Vår affärsidé

Tillgodose behovet av en tidlös och elegant designad klassisk svensk sportbil

Vår kultur

Vår vinnande kultur sätter fingret på det uppförande och attityd som krävs för att nå våra mål. Vi som arbetar i företaget står för och lever upp till våra värderingar med själ och hjärta:

  • Kvalitet i allt vi gör
  • Passion för bilar
  • Skapa mervärde åt våra intressenter

Vår historia

VB Automotive, som är helt finansierat av investerare och entreprenörer med bred erfarenhet, bildades 2014 då tillgångar och rättigheter efter den svenska tillverkaren Indigo Cars/Jösse Cars förvärvades.

Efter ett omfattande arbete med uppgradering av design och komponenter är vi stolta över att kunna erbjuda marknaden den nya Indigo 3000R. Fortfarande är det en rak sexcylindrig motor, en 5-växlad låda och drivning bak för känslans skull.

1994 – 1999 Jösse Cars

Jösse Car/Indigo Car var en svensk sportbilstillverkare från 1994 till 1999 med säte i Arvika och senare Åmål. Företaget lanserade en enda modell kallad Indigo 3000 som tillverkades i 43 exemplar innan expansionen av företaget skapade ett negativt kassaflöde och företaget kunde inte räddas. Bilen byggde på klassiska sportbilsvärderingar, fick stor uppmärksamhet och blev snabbt mycket populär. Drivkällan är en rak sexa på tre liter med drivning på bakhjulen med för tiden goda prestanda.

Jösse Car grundades 1994 av Bengt Lidmalm som fått idén till en roadstermodell under besök i England där han tittat på TVR. För bilens formgivning engagerades Hans Philip Zachau och Lasse Pettersson som båda har ett förflutet inom svensk bilindustri. Indigo 3000 är baserad på en egen rörramskonstruktion och använde många komponenter från Volvo och Saab. Serieproduktion startade 1996, men endast 43 bilar hann byggas klart.

Namnet på företaget hämtades från Jösse härad i Värmland vilket omfattade stora delar av det som idag är Arvika kommun. I företagets logotyp hade man låtit innefatta Arvika kommunvapen vilket uppvisar en stegrande häst i silver på en blå sköld beströdd med kugghjul. 

2014 – vi förvärvar rättigheterna till Indigo Cars / Jösse Cars

I 15 år slumrade resterna av Indigo Cars i väntan på att bli återuppväckta. Detta hände 2014 då hela inkråmet till bolaget köptes med inkluderande delar, formar, verktyg samt rättigheter och typgodkännande. VB Automotive, som är helt finansierat av investerare och entreprenörer med bred erfarenhet, bildades 2014 då tillgångar och rättigheter efter den svenska tillverkaren Indigo Cars/Jösse Cars förvärvades.

2014- 2017 Nyutveckling av Indigo 3000R

Sedan 2014 pågår utvecklingen av den helt nya Indigo 3000R. En sportbil med sitt DNA från svensk teknik och klassiska sportvagnsvärderingar. Ett stort antal delar på den nya bilen har genomgått en modernisering, bl.a har drivlinan och chassit uppgraderats för att uppfylla moderna krav och förväntningar.

Drivlina
Indigo 3000R nya motor har sex cylindrar på totalt tre liter och en överladdning med hjälp av dubbelturbo. Med sin effekt på över 300 hkr och närmare 400 Nm levererar den drygt 50% mer effekt än den gamla motorn som satt i Indigo 3000. Den nya motorn är likt tidigare baserad på svensk beprövad teknik. Specialanpassningar för montering i längdled och för att klara högre G-krafter har fått vidtas. En ny elektrisk arkitektur har skapats både kring motorstyrning samt bilen i övrigt. Tillsammans med konfigureringen av bilens styrsystem uppnås en karaktär med sportig respons som lämpar sig för modern GT körning. Sist men inte minst har den nya motorn förfinats för att kunna möta emissionskraven enligt Euro 6.

En trend bland sportbilsentusiaster är att söka sig tillbaka till klassiskt manuella växellådor. Ett naturligt val för Indigo 3000R Signature Series föll därför på ”5 speed – Stick Shift”. Tillsammans med torrkoppling garanterar detta föraren en förstärkning av den totala upplevelse och retroflört, som bilen så framgångsrikt signalerar.

Chassi och hjulupphängning
Med smarta deformationszoner i en galvaniserad stålrörskonstruktion uppnår bilen alla moderna krav kring krocksäkerhet och vridstyvhet. Den karaktäristiska push-rod fjädringen i framvagnen med tvärställd kompositfjäder känns igen från tidigare generation. En nyutvecklad aluminiumtank med viktförskjutningsskott och förbättrad packning har resulterat i en lägre tyngdpunkt och stabilare bakvagn med multi-link, som likt framvagnen har en tvärställd kompositfjäder.


Naturligtvis har även andra delar uppdaterats. Det är allt från elsystem, interiör, instrumentering, bromsar, cabriolet-mekanism, aerodynamik, belysning, exteriör design, fram- och bakljus mm.